Ga verder naar de inhoud

Wat kan je doen als je slecht in je vel zit?

Iedereen gaat anders om met stress of moeilijke periodes en er is niet één oplossing. Ga vooral op zoek naar wat voor jou werkt.

Shane rounce l4d Z4h6v L6o unsplash

Zoek afleiding of steun

Denk je constant aan al het negatieve in je leven?

 • Zoek afleiding: Probeer je gedachten te verzetten om te vermijden dat je begint te piekeren, bijvoorbeeld door een wandeling of fietstocht te maken, naar een film te kijken, te sporten of ontspanningsoefeningen te doen.
 • Zoek sociaal contact: Sociale contacten kunnen je energie en steun geven. Je hoeft daarvoor niet noodzakelijk te spreken over je gedachten en gevoelens als je je daar niet goed bij voelt. Je kan bijvoorbeeld met vrienden gaan sporten of gamen, een concert bijwonen, iets gaan drinken met een oude klasgenoot of collega of op bezoek gaan bij familie.

Praat erover

Hoewel het moeilijk kan lijken om met iemand te praten als je je niet goed voelt, kan dit echt het verschil maken. Je kan praten met iemand uit je omgeving, zoals je partner, een vriend, familielid of collega. Hier vind je suggesties over hoe je het gesprek kan starten.

Praat je liever niet met iemand die je kent of kan je bij niemand terecht? Dan kan je ook contact opnemen met een anonieme hulplijn. Bijvoorbeeld:

 • Bel gratis en anoniem met Tele-Onthaal via het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be
 • Denk je aan zelfmoord en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of kan je mailen en chatten via www.zelfmoord1813.be
 • Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, verhaal of probleem. Ook chatten kan via www.awel.be
 • Lumi, voor al je vragen over gender en seksuele diversiteit

Bekijk de getuigenis van Ivo die terug perspectief kreeg in zijn leven na een gesprek met een hulplijn.

Jenny hill Io2 Zgb3 kdk unsplash

Zorg voor jezelf

Wanneer je te maken krijgt met een tegenslag of heftige gebeurtenissen heeft dit vaak een impact op je slaap, concentratie, eetlust en humeur. Het is normaal dat je al je energie wil besteden aan het oplossen van het probleem en dat je zo normaal mogelijk wil verder leven. Toch is extra rust nemen, regelmatig eten, voldoende slapen en ontspannen net op die momenten belangrijk om te blijven functioneren en om te gaan met je problemen op de lange termijn.

Zoek informatie of hulp

 • Zoek informatie op: Er zijn heel wat bronnen waarmee je aan de slag kan. Zo zijn er boeken en podcasts die informatie bevatten over heel wat zaken waarmee mannen worstelen.
  • Bekijk de getuigenis van Cedric om te horen hoe lezen en schrijven Cedric geholpen heeft na de zelfdoding van zijn vader. Wat nabestaanden helpt in een rouwproces na zelfdoding lees je hier.
 • Zoek hulp: Alleen met je negatieve gedachten blijven zitten is geen goed idee. Weet dat je altijd hulp kan inschakelen, zowel in je omgeving als bij een professionele hulpverlener. Professionele hulpverleners zijn opgeleid om te kunnen ondersteunen bij mentale uitdagingen en hebben hier de nodige ervaring mee.


man werkt

Ontdek hoe anderen ermee omgaan

Vrienden en familie kunnen goede ondersteuning bieden, maar ook zij hebben niet altijd alle antwoorden klaar liggen. Het kan helpen om over je gedachten te praten met mensen die hetzelfde meemaken of met dezelfde gevoelens worstelen.

 • Wanneer je met zelfmoordgedachten zit, kan je terecht op het Forum van de Zelfmoordlijn. Daar kan je op een veilige en anonieme manier ervaringen van anderen lezen en je eigen ervaringen delen.
 • Bekijk ook zeker onze videogetuigenissen.