Ga verder naar de inhoud

Waarom met iemand praten?

De stap naar een gesprek lijkt misschien groot, maar praten kan écht een verschil maken als je je niet goed voelt.

Drempels doorbreken

Uit onderzoek blijkt dat de stap zetten om iemand te vertellen dat je je niet goed voelt of aan zelfmoord denkt, in het bijzonder voor mannen, moeilijk kan lijken. Soms is het nodig enkele zaken te overwinnen voordat je kan uitreiken naar iemand. Probeer deze drempels te doorbreken:

  • Je wil dit zelf aanpakken: Wanneer je geen hulp zoekt, kan je jezelf helemaal verliezen in je gedachten en je problemen. Vergelijk het met een rotsblok in je eentje probeert naar boven te duwen, op een bepaald moment wordt het te zwaar en ga je er beter samen tegenaan.
  • Je wil niemand tot last zijn: Iedereen helpt graag iemand vooruit, dit geeft ons een goed gevoel. Soms kan het moeilijk zijn voor anderen om het gesprek te beginnen als je er zelf niet naar vraagt of voor open staat, ook al vermoeden of weten ze dat je hulp nodig hebt. Waarschijnlijk zijn er mensen in je omgeving die zich zorgen maken om jou en die graag willen horen waar je mee worstelt. Stel dat jouw eigen vriend, vader of zoon het heel moeilijk heeft, zou je dan niet willen dat je die dat vertelt tegen jou?
  • Je wil niet zwak of gek overkomen: Veel mensen worstelen met negatieve gevoelens of donkere gedachten. Hier is niets zwak of gek aan. Het overkomt je net zoals een lichamelijke aandoening en je zoekt hiervoor best ondersteuning.
mannen praten

Je gedachten delen

Alleen al het delen van je gedachten en gevoelens met iemand die jij vertrouwt, kan opluchten. Er met iemand over praten kan ook helpen om je gedachten op een rij te zetten. Mensen die wat meer afstand kunnen nemen, kunnen soms dingen, verbanden, soms zelfs oplossingen zien die je zelf op dat moment moeilijk of niet meer ziet. Gewoon omdat je zo moegestreden bent, al zo lang met je problemen zit, ermee opstaat en ermee gaat slapen. Het kan geen kwaad om het te proberen.

Start naar herstel

Uitreiken naar een vriend, familielid, hulpverlener of hulplijn voor ondersteuning kan écht een startpunt betekenen in je herstel. Veel mensen zijn bereid om te helpen wanneer hen de kans wordt geboden. Wanneer je uitreikt naar iemand voor hulp, toon je vertrouwen in hen en bied je de ander de mogelijkheid om te helpen. Dit creëert een band en kan je op weg helpen. Bekijk zeker eens de getuigenissen om te horen hoe anderen dit aanpakten.