Ga verder naar de inhoud

Goed in je vel

Om je mentale gezondheid op peil te houden of te versterken zijn je leefgewoontes belangrijk. Die hebben immers een invloed op hoe je je voelt. Hier vind je onze 8 basistips.

1. Signalen herkennen

Je lichaam en je geest hebben een invloed op elkaar. Lichamelijke klachten kunnen leiden tot negatieve gedachten en gevoelens. Omgekeerd kan stress ervoor zorgen dat je fysieke klachten ontwikkelt. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de signalen van je lichaam en tijdig in te grijpen of een arts te raadplegen, zowel bij fysieke als psychische klachten.

Pexels tookapic 8317 1

2. Beweging

Maak tijd voor lichaamsbeweging. Wanneer je regelmatig beweegt of aan sport doet, wordt je fysiek sterker en fitter. Dit kan zowel je zelfbeeld als je mentale veerkracht versterken.

Sporten kan bovendien een goede uitlaatklep of afleiding vormen.

Check de Bewegingsdriehoek van Gezond Leven voor bewegingsadvies of neem een kijkje in het brede aanbod van sportactiviteiten in Vlaanderen.

Pexels beyza efe 10032073

3. Nachtrust

Een goede nachtrust heeft een positief effect op onze fysieke en psychische gezondheid. Slaap helpt ons ook te recupereren.

Te weinig slaap of slaapproblemen kunnen leiden tot een verminderd concentratievermogen, extreme vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Lees hier meer over goede slaapgewoontes die kunnen helpen. Neem bij slaapproblemen zeker contact op met je huisarts.

Voedingsdriehoek materiaal

4. Krachtvoer

Gezond, gevarieerd en op regelmatige tijdstippen eten is belangrijk. Ongezonde voeding of te weinig voeding kan een negatief effect hebben op je fysieke gezondheid, je zelfbeeld en je gemoed. Probeer dus goede voedingskeuzes en eetgewoontes te creëren.

Nood aan tips? De Voedingsdriehoek van Gezond Leven vat perfect samen hoe je gezond kan eten.

Raadpleeg je huisarts of een professional wanneer je op zoek bent naar voedingsadvies op maat, bijvoorbeeld bij een dieet, intensief sporten of een specifieke medische of psychische aandoening (bv. een eetstoornis).

5. Vermijd alcohol en drugs

Stemmingsbeïnvloedende middelen zoals alcohol, drugs, nicotine, cafeïne kunnen bij inname misschien zorgen voor een verdovend of positief gevoel op korte termijn, maar op lange termijn kunnen ze leiden tot negatieve gevolgen zoals verslaving, relationele problemen, juridische problemen, psychische en fysieke gezondheidsproblemen.

Heb je het gevoel dat verdovende middelen zoals alcohol en/of drugs een (te) grote plaats in jouw leven innemen, dan kan je voor informatie of een gesprek terecht bij de Druglijn.

Pexels pixabay 45842

6. Connecteer met vrienden en familie

Sociale contacten met vrienden, familie, collega's,... kunnen je eenzaamheid doorbreken, een sterk gevoel van betekenis geven en zorgen voor steun op momenten dat het moeilijker gaat.

Probeer regelmatig contact te houden en samen sociale activiteiten te plannen. Dit kan helpen om je meer verbonden te voelen en om afleiding of steun te vinden.

Radio unsplash

7. Maak tijd voor ontspannende activiteiten

Probeer elke dag tijd te maken voor een activiteit die jou ontspant. Positieve ervaringen kunnen op langere termijn zorgen voor meer positieve gebeurtenissen in jouw leven en leiden tot een betere stemming.

Kies een activiteit die bij jou past en jou rust brengt. Denk bijvoorbeeld aan lezen, muziek luisteren of spelen, televisie kijken, wandelen, sporten, gamen, shoppen, koken, tekenen, tuinieren of een uitstap of reis plannen.

Merk je dat je maar moeilijk plezier kan beleven aan activiteiten, dan kan dit een signaal zijn dat het even minder goed met je gaat. Het kan goed zijn hierover te praten met je omgeving of een professional.

8. Krijg inzicht in hoe je met problemen omgaat

Iedereen heeft een bepaalde manier om stressmomenten of problemen aan te pakken in zijn leven. Sommige probleemoplossingsvaardigheden dragen bij tot een gevoel van controle, positieve ervaringen en zelfvertrouwen, maar andere kunnen er net voor zorgen dat je je slechter gaat voelen.

Probeer inzicht te krijgen en kritisch te kijken naar hoe jij moeilijke momenten en situaties aanpakt. Het kan helpen dit met anderen te bespreken.

Merk je dat je vaak je toevlucht zoekt in risicogedrag (bv. hoog alcohol en druggebruik, agressie, gokverslaving, snel rijden...)? Roep dan de hulp in van een professional om op zoek te gaan naar meer helpende manieren om moeilijke momenten het hoofd te bieden. Dit kan helpen om meer controle te krijgen over je gedachten, gevoelens en gedrag.

Meer info

Ben je op zoek naar meer informatie, tips en oefeningen rond mentaal welzijn of thema’s zoals veerkracht, stress, eenzaamheid, burn-out of angst? Bezoek dan ook www.geluksdriekhoek.be