Ga verder naar de inhoud

Boeken, podcasts en links

In een moeilijke periode kan het helpen om inzichten te halen of steun te putten uit boeken, podcasts, websites... Op deze pagina bundelen we enkele lees-, luister-, en kijktips gericht op mannen.

Lees

DICHTBUNDEL Eighty Four - Helen Calcutt

De dichtbundel Eighty Four verzamelde gedichten over mannelijke kwetsbaarheid, mentale gezondheid, hoop, zelfdoding bij mannen en lotgenoten na zelfdoding ten voordele van de CALM campagne uit de UK.

BOEK Is het leven een 7 ? - Derek & Paul de Beurs

‘Het leven is een zeven!’ Dat is wat psychiater Paul de Beurs aan veel van zijn patiënten vertelde. Maar waarom zei hij dat? En wat zegt de wetenschap erover? Is het leven inderdaad een zeven? In hun boek 'Is het leven een zeven?' geven Derek en Paul een kijkje in de keuken van de psychiater, en in de relatie tussen een vader en een zoon.

BOEK Man O Man - Nathan Vos

In dit boek onderzoekt Nathan - naar aanleiding van de zelfdoding van zijn broer - het gevoel van falen dat veel mannen kunnen ervaren tijdens hun leven of na een tegenslag.

LEZEN Wetenschappelijke literatuur

Op deze website vind je een goed overzicht van bestaande literatuur rond mannen & mentale gezondheid en mannen en zelfdoding.

Luister

PODCAST De Comeback - LM Plus

In deze podcastserie vertellen mensen persoonlijke verhalen van hoe zij steeds de kracht vonden om terug te vechten na tegenslag. In aflevering 10 vertelt Jelle over zijn zelfmoordgedachten en -poging en hoe hij met de hulp van anderen stap voor stap zijn masker leert afzetten.

PODCAST Onbespreekbaar - Jef Willem & Nicolas Overmeire

Vind kalmte in een wereld die schreeuwt. De podcast van Jef en Nicolas wil mentale gezondheid bespreekbaar maken. Ze kaarten verschillende onderwerpen aan, waaronder ook mentale gezondheid en suïcide.

PODCAST Kerekewere - Brecht Castel

Brecht zoekt antwoorden in zijn podcast over de zelfdoding van zijn vader.

PODCAST Boys Don't Cry - Chemisch Circus

In deze podcast gaat Lode op zoek naar de kracht van kwetsbaarheid door andere mannen te interviewen. De host praat in de reeks met mannen die open getuigen over hoe hun grootste pijn hun leven tot een hel maakte en hoe ze hier op een inspirerende manier mee om gingen.

Bekijk

PROGRAMMA therapie - VRT.NU

In deze aflevering van therapie vertellen Sven Mary en Kevin Janssens hoe therapie hen door een moeilijke periode heeft geholpen.

FILM Real talk - Martin Piercy

In deze film interactieve volg je het verhaal van twee mannelijke huisgenoten, waarvan één worstelt met suïcidale gedachten. De film helpt je als omgeving van mannen die suïcidaal zijn door je op weg te helpen hoe je het gesprek kan aangaan over suïcidale gedachten.

Andere

ACTIVITEITEN Mannenwerk

Bekijk hier de agenda van verschillende activiteiten van mannenwerk, waar getuige Johan over spreekt.

CAMPAGNE 'Mannen praten (niet) over problemen'

Eind 2022 lanceerde 113 ook een campagne die mannen tussen de 40 en 70 jaar oproept om hulp te zoeken wanneer zij geen uitweg meer zien bij mentale problemen. Deze campagne bestaat uit reclamespots en een fotofilter-campagne, waarmee je met een eigen foto de tv-reclamespots kan nabootsen.