Ga verder naar de inhoud

Handvaten voor wanneer je je zorgen maakt om iemand

Er zijn verschillende zaken die je kan doen wanneer je merkt dat een man in jouw omgeving het moeilijk heeft en zich niet goed voelt. Hieronder vind je een overzicht.

Pexels serena koi 10861912

Herken signalen en neem ze ernstig

Bij mannen kunnen volgende signalen wijzen op depressieve symptomen, zelfdodingsgedachten of een verminderd mentaal welzijn:

  • Irritatie
  • Sociale terugtrekking
  • Angst
  • Verlies van interesse
  • Fysieke klachten of vermoeidheid
  • Risicovol gedrag
  • Misbruik van drugs of alcohol
  • Dagelijkse taken niet meer kunnen uitvoeren
  • Uitspraken zoals ‘Het hoeft allemaal niet meer.

Wanneer je denkt dat iemand hulp nodig heeft, is het belangrijk om te onthouden dat er niet van jou verwacht wordt dat je een diagnose stelt op basis van de symptomen die je opmerkt. Jouw rol is om er voor hem te zijn en hem te ondersteunen in het zetten van volgende stappen om zich terug beter te voelen.

mannen praten

Praat erover

Ga het gesprek aan. Hoe je dit gesprek kan starten, vind je hier. Hou in gedachten dat het voor hem moeilijk kan zijn om toe te geven dat hij zich niet goed voelt. Een gesprek beginnen kan echter al een eerste stap zijn om het gevoel van eenzaamheid te verminderen en zich meer gesteund en verbonden te voelen.

Handen op boomstronk team

Bied hulp aan

Wanneer je signalen opmerkt, kan je vragen wat je kan doen om te helpen en de persoon laten weten dat je er bent om te luisteren. Soms kunnen kleine zaken, zoals boodschappen doen, voor mensen die zich slecht voelen al een hele opgave zijn. Door hierbij te helpen, komt er al terug wat meer structuur in zijn dag. Je kan ook afspreken om samen dingen te doen, zoals sporten, zodat er eenvoudige doelstellingen, afleiding en opnieuw beweging kan komen in zijn leven.

Netwerk

Houd contact en betrek de omgeving

Houd contact:

Sociale isolatie is een belangrijke risicofactor voor een zelfmoord en voor mentale problemen. Sociaal contact daarentegen heeft juist een grote beschermende werking. Hoe zeer iemand zich ook afsluit van de buitenwereld, de behoefte aan contact is menselijk en blijft steeds aanwezig. Stuur een berichtje, bel of spreek af om samen iets te doen. Zo staat hij er niet alleen voor.

Betrek de omgeving:

Op lange termijn is enkel een gesprek vaak onvoldoende om zelfdoding te voorkomen. Het is dan ook nuttig om de omgeving van de persoon waarover je je zorgen maakt te betrekken en zo een netwerk rond de persoon op te bouwen. Hierbij is het belangrijk om dit in samenspraak te doen met de persoon waarover je je zorgen maakt zodat hij het gevoel heeft de touwtjes in handen te houden.

Schrijven

Moedig professionele hulp aan

Moedig de persoon aan om contact te zoeken met gespecialiseerde hulp. Zo krijgt ook de achterliggende problematiek (situatie, persoonlijkheidsgebonden en psychiatrische factoren, ...) de nodige aandacht. Je kan hem aanmoedigen om contact op te nemen met professionele hulp. Wanneer de persoon in een acute crisissituatie verkeert, blijf je bij hem totdat er professionele hulp is.

Moedig alle acties aan die persoon kunnen helpen om zich beter te voelen. Zo kunnen ook acties die focussen op gezonder leven zoals een betere nachtrust, meer sporten, gezonder eten, meer contact zoeken met anderen of minder gebruik van drugs en alcohol bijdragen tot een betere mentale gezondheid.

Wat je beter niet doet

  • De signalen negeren: Neem het steeds serieus wanneer iemand aangeeft zich niet goed te voelen of aan zelfmoord te denken.
  • De problemen minimaliseren: ‘Zo erg is het toch allemaal niet.’, ‘Het leven heeft toch nog genoeg te bieden.’
  • Onmiddellijke oplossingen aanbieden: ‘Ga er eens tussenuit, dan voel je je vast al een stuk beter’.
  • Het gedrag veroordelen of de persoon een schuldgevoel aanpraten: ‘Denk toch eens aan al de mensen die je achterlaat.’
  • Beloven dat je er met niemand anders over zal praten: Mensen die aan zelfdoding denken vragen soms dat je hun gedachten met niemand anders deelt. Op langere termijn is het echter helpend om een netwerk te vormen van mensen die mee kunnen ondersteunen.
  • Beloven dat je alle problemen kan oplossen: Vaak zijn er meerdere zaken die spelen en is het niet binnen jouw mogelijkheid om alles op te lossen.
  • Het persoonlijk nemen als hij geen verdere hulp zoekt of negatief reageert: Soms kan de stap te groot lijken voor de persoon om verdere actie te ondernemen. Probeer dan op een later moment nog eens opnieuw.